Kasteelmuur Geertruidenberg

//Kasteelmuur Geertruidenberg

Kasteelmuur Geertruidenberg

2020-10-20T10:20:13+02:00

Een beter verjaardagscadeau had hij zelf niet kunnen bedenken. Op zijn 85e verjaardag graaft Bas Zijlmans het eerste gat voor het fundament van ‘zijn’ kasteelmuur van Geertruidenberg. Een levenswerk is vervuld.

,Ik ben blij dat ik dit nog mag meemaken”, sprak Zijlmans op het gras van het Wilhelminaplein, toen hij van de kleine graafmachine was afgestapt. Zijn vrouw Ely had hem daar naartoe gelokt. 

Weer met beide benen op de grond, helm nog op zijn hoofd, kon Bas het niet laten een kleine sneer over de ‘stroefheid’ van de overheid’ te maken. ,,Er ligt nu een ontwerp dat er 2,5 jaar geleden ook al lag. We hebben een cirkel gemaakt”. 

Hij: ,,Steeds zaten er maanden tussen een aanvraag, een aanpassing of advies inwinnen. Voor iemand die zo ongeduldig is als ik is dat geen fijn gevoel”. Maar goed, het feestje gaat beginnen. Over een paar maanden is het kasteel terug op de plek waar het ooit gestaan heeft. Althans, een kasteel met een ruïneachtige uitstraling. ,,Het moet er als een ruïne uitzien”, zegt architect Ben Massop die samen met college Hans Marquart geheel belangeloos de tekeningen maakte. ,,We gaan als het ware wat daar beneden ligt boven de grond uittillen”.

Volgens aannemer Oome – die financieel ook een duit in het zakje heeft gedaan zegt hij – gaat het een paar maanden duren voordat de ruïne er staat. ,,Dan hebben we in plaats van carnaval nog wat te vieren”, merkte een toeschouwer op. 

lees hier het volledige artikel op BN De Stem

Ontwerp van BBM Architecten te Raamsdonksveer
tekst Marja Klein Obbink 
foto’s © Pix4Profs / Johan Wouters)