Nieuw sluisdeur geplaatst en Keenesluis

//Nieuw sluisdeur geplaatst en Keenesluis

Nieuw sluisdeur geplaatst en Keenesluis

2019-06-20T13:59:08+02:00

De Keenesluis in Standdaarbuiten moet over vijf weken af zijn, vertelt projectleider Luc van Dongen. Vrijdagochtend werd de nieuwe sluisdeur geplaatst. ,,Een hoogtepunt in de restauratie”, vertelt Van Dongen.

Het plaatsen van de nieuwe sluisdeur was spannend, vertelt uitvoerder Adrie van Mook van Oome Raamsdonk. ,,Het was binnen een kwartier gebeurd. We hadden het allemaal perfect voorbereid en goed gemeten. Hij draait en sluit zoals we hem willen.”

Gebrek aan bouwtekeningen

Een sluis van 250 jaar oud restaureren, is geen makkelijke taak. Zo moesten er speciale stenen gebakken worden en werd er asbest in de sluis gevonden. Ook waren er geen originele tekeningen aanwezig. ,,Er zaten verschillende types stenen in die we eerst moesten analyseren voordat we ze konden laten namaken”, vertelt Van Dongen. ,,Ook zijn er verschillende bouwfases in de sluis. De originele sluis is van 250 jaar geleden, het stoomgemaal is 100 jaar oud. We liepen tegen bepaalde details aan die we niet hadden kunnen voorzien door het gebrek aan bouwtekeningen.”

Het scheprad zou de kers op de taart zijn. Die plannen worden nu uitgewerkt. ,,Dat zou prachtig zijn. Als je over de dijk rijdt, zie je de sluis niet echt. Het harde werk dat er verricht is valt niet op. Een sluisrad met een diameter van zeven meter doet dat wel. Als hij kan draaien, zou het helemaal mooi zijn. Het is de oudste sluis van het waterschap met een rijke historie. We willen er daarom graag een informatiebord bij plaatsen”, vertelt Van Dongen. ,,Er fietsen hier heel veel mensen heb ik gemerkt”, vult Van Mook hem aan. ,,Het is mooi dat we dit kunnen behouden. Het was echt al bijna vergaan. Als we langer hadden gewacht, was het waarschijnlijk ingestort. Dan ben je alles kwijt.”

Bron en tekst: BN De Stem, Sandra Moerland