Fort Giessen opent zaterdag 14 april

//Fort Giessen opent zaterdag 14 april

Fort Giessen opent zaterdag 14 april

2018-04-13T11:37:18+02:00

De publieksopening van Fort Giessen vindt plaats op zaterdag 14 april van 13.00 tot 17.00 uur plaats. Met de opening van Fort Giessen gaat het Brabants Landschap de laatste fase in van de omvangrijkste bouwkundige operatie uit de geschiedenis van Brabants Landschap. In de afgelopen 10 jaar zijn de Forten Altena en Bakkerskil al stevig onder handen genomen. Fort Giessen kon als zuidelijkste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie niet achterblijven. De gehele dag is het fort open voor bezoekers, worden rondleidingen gegeven en is een nieuwe expositie over WO1 te bewonderen (inclusief educatiepark).

Giessen – Op Fort Giessen zijn de gehele middag optredens door reenactors in én rondom het fort. Van 14.00 tot 16.00 uur worden er elk uur rondleidingen verzorgd door gidsen van Archeo Altena en Altenatuur met als thema ‘over fort en gracht, naar de linie in al haar kracht’. Onderweg wordt er stilgestaan bij zowel natuur-, als cultuurhistorische waarden. Brabants Landschap is met een informatiestand aanwezig. Medewerkers van Brabants Landschap vertellen over de restauratiewerkzaamheden van de artillerieloods en Remises A, B en C.
Bijzondere activiteit in het programma is de bouw van een nieuw insectenhotel. Op het buitenterrein van Fort Giessen kunnen bezoekers tussen 14.00 en 16.00 uur helpen om het insectenhotel af te maken. Dit hotel gaat onderdak bieden aan diverse soorten insecten.

In het weekend van 14 en 15 april begint het toeristische seizoen voor forten, vestingen, kastelen, bunkers en tussenliggend waterlinie erfgoed. Onder het thema ‘Grenzeloos Genieten’ organiseren tal van forten en vestingsteden activiteiten.

Programma op de Forten Bakkerskil, Altena, Giessen
Start je dag met een kop koffie of thee met iets lekkers bij Fort Bakkerskil. Eigenaren Koos en Marjolein Lucas laten het je aan niets ontbreken. En ga ‘s middags mee met een rondleiding op Fort Altena. De gidsen op Fort Altena weten te boeien als geen ander. Iets anders valt eigenlijk niet te verwachten op een fort als dit. Er zijn historische verhalen over de groepsschuilplaatsen, bunkers en versterkingen op het fortenterrein, maar ook persoonlijke verhalen van soldaten die hier gelegerd waren en grappige, opmerkelijke of smeuïge wetenswaardigheden. Dat allemaal tegen het decor van huidig of toekomstig Werelderfgoed. Een gevarieerd aanbod voor jong en oud.

Provincie
De provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt onder andere doordat Brabants Landschap ruim 18.000 hectare bos, heide, ven, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee met de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen. Wil jij meehelpen om de waardevolle natuur te beschermen in Noord-Brabant? Dat kan al vanaf 1,25 euro per maand. Kijk voor meer informatie op www.brabantslandschap.nl.

Meer info
Voor activiteiten in het Brabantse deel van de Waterlinies kijk op de website www.brabantslandschap.nl/actueel/activiteiten.

Kijk voor alle overige activiteiten op de website www.forten.nl.

Foto: Marco van Middelkoop