Gerestaureerd Fort Giessen mag weer gezien worden

/, Restauratie/Gerestaureerd Fort Giessen mag weer gezien worden

Gerestaureerd Fort Giessen mag weer gezien worden

2018-04-18T12:01:09+02:00

GIESSEN – ,,Wat ziet het er mooi uit.” Het is zaterdag een veel gehoorde opmerking bij Fort Giessen. Dat werd, na twee jaar restauratie, feestelijk geopend. Daarmee werd de laatste fase ingegaan van de omvangrijkste bouwkundige operatie van uit de geschiedenis van Brabants Landschap, de eigenaar van het vroegere verdedigingswerk in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De gehele restauratie heeft 2,2 miljoen gekost. De provincie heeft hierin een aanzienlijke financiële bijdrage geleverd.

De feitelijke openingshandeling werd verricht door gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur Henri Swinkels en Joseph Vos, voorzitter van Brabants Landschap. Ze deden dit door het openen van Remise C van waaruit een, voor Nederland, uniek geheel gerestaureerd kanon naar buiten werd gehaald. Swinkels was enthousiast over het project in Giessen. ,,Door heel veel handen en inzet kunnen dit soort projecten slagen. Dit verdient ons aller waardering.” Veel lof had hij voor de vele vrijwilligers die eraan hebben bijgedragen.

Het fort is ook een belangrijk informatiecentrum over de Eerste Wereldoorlog. Aansluitend aan het fort is op initiatief van Erfgoed Altena een aan deze oorlog gewijd educatieparkje ingericht. Met een trekpontje is er een verbinding met het fort. Hannie Visser, voorzitter van Erfgoed Altena, en burgemeester Arie Noordergraaf, openden het parkje door het onthullen van een informatiebord. ,,De parel, die het fort was, is vandaag nog meer gaan schitteren”, aldus Noordergraaf.

Er mag dan veel gebeurd zijn, één wens heeft Brabants Landschap en de andere gebruikers van het fort nog: een brug over de fortgracht.

 

krantenartikel

tekst en foto’s: Teus van Tilborg