Herstel bliksemschade aan Molen “de Hoop” te Breda (bouwjaar 1899).

/, Restauratie/Herstel bliksemschade aan Molen “de Hoop” te Breda (bouwjaar 1899).

Herstel bliksemschade aan Molen “de Hoop” te Breda (bouwjaar 1899).

2015-09-08T13:49:04+02:00

Molen “de Hoop” is een ronde stenen stellingmolen en was voorheen in gebruik als korenmolen. De molen is in particulier eigendom en is met zijn 38 meter hoogte en 10 zolders, de hoogste molen in de Benelux.

In augustus 2013, tijdens onze zomervakantie, sloeg bij hevig noodweer de bliksem in de romp van molen “de Hoop” in Breda. De eigenaar belde ons direct daarna. Ter plaatse bleek door de blikseminslag  een flink gat in het massieve metselwerk van de molenromp te zijn geslagen. Overal rond de molen lagen stukken steen en puin. De schade was van boven tot onder zichtbaar. De elektriciteitskabels waren deels gesmolten, de elektradozen waren volledig uit elkaar gespat.

Direct daarna zijn -uit hoofde van de veiligheid- een aantal maatregelen getroffen. Uiteindelijk zijn door Oome Raamsdonk, in nauw overleg met de eigenaar/opdrachtgever, een compleet herstelplan en een gespecificeerde begroting opgezet. Daarna volgde overleg met de verzekeraar en diens experts, waarna recent de opdracht tot herstel van de molen aan Oome Raamsdonk is gegeven.