Tijdcapsule in torenspits Uitwijk

//Tijdcapsule in torenspits Uitwijk

Tijdcapsule in torenspits Uitwijk

2015-03-11T15:17:32+01:00

Het was een drukte van jewelste bij het terugplaatsen van de gerenoveerde torenspits. Verschillende kranten en omroepen waren ter plaatse aanwezig om een verslag te maken van deze gebeurtenis.

UITWIJK – In de gouden bol op de kerk in Uitwijk zit sinds dinsdag een tijdcapsule. Een koperen buis vol met wensen van mensen uit het dorp. De bol werd teruggeplaatst op de gerenoveerde torenspits van de protestantse kerk.

De torenspits was rot en is compleet gerestaureerd. “De bol is hol van binnen, en toen hij er af werd gehaald hoopten we dat er wat in zou zitten”, vertelt Roland van Vugt. “Maar hij was leeg.” Kinderen hebben nu wensen opgeschreven, maar ook het bestuur van de gemeente Woudrichem, de burgemeester, de dominee en de koster.

Gemeente Altena
De wensen in de capsule variëren van geen oorlog of geen olifantenjacht meer, tot de hoop dat opa het nog lang maakt ondanks zijn ziekte. De gemeente Woudrichem hoopt dat tegen de tijd dat de koker wordt geopend er een nieuwe fusiegemeente Altena is. Alle wensen gaan in een koperen koker.

“In de hoop dat bij een volgende renovatie mensen de bol openen en onze boodschappen lezen”, aldus Van Vugt. “Wie weet wel over honderd jaar.”

Dicht bij de hemel
Volgens dominee Gerco Lok zitten de wensen hoog in de torenspits dicht bij God. “Wie weet worden de wensen verhoord”, lacht hij, “Ze zitten dicht bij de hemel, dus dat komt wel goed.”

tekst: Omroep Brabant, Marieke Boerefijn

UITWIJK – Over 100 jaar kunnen de inwoners van Uitwijk lezen dat het gemeentebestuur van Woudrichem in 2015 erg nieuwsgierig was naar in welke gemeente zij dan wonen.

Het staat te lezen in de boodschap van het college van B en W, die met een aantal andere boodschappen in een tijdcapsule is gestopt. De capsule heeft een plaatsje gekregen in de gouden bol, die dinsdagmiddag op de torenspits van de Uitwijkse kerktoren is geplaatst. Dit gebeurde door burgemeester Arie Noordergraaf van Woudrichem, die daarvoor het nodige klimwerk moest verrichten.

In de gemeentelijke boodschap die Noordergraaf voorlas, staat ook aangegeven dat de gemeente er nu voor voelt met de twee buurgemeenten te fuseren. Het doel is de gemeente zo vitaal mogelijk door te geven aan toekomstige generaties.

Behalve de boodschap van de gemeente bevat de koperen capsule ook boodschappen van leerlingen van de christelijke basisschool in Waardhuizen, de plaatselijke predikant dominee Lock, de koster van de kerk en van de opdrachtgever van de restauratie van de toren (Stichting Ontwikkeling gemeente Woudrichem). Met het plaatsen van de bol is de restauratie van de toren weer een stap verder. Binnenkort zullen de steigers rond de spits worden verwijderd.

tekst: Brabants Dagblad

foto 1 en 2: Teus van Tilborg
foto 3: onbekend